Planlægning og modellering i Etiopien

Balmorel: Energisystemsmodel | februar 2020 - april 2021

Som en del af det Dansk-Etiopiske samarbejde om planlægning og modellering, bidrager Ea Energianalyse med teknisk rådgivning, analyser og undervisning i Balmorel. Dette sker i tæt samarbejde med Energistyrelsen, Minstry of Water, Irrigation and Energy i Etiopien (MoWIE), og Ethiopia Electric Power (EEP).

En skræddersyet online undervisningsplatform (EaEdu.dk) blev udviklet for at håndtere Covid-19 rejserestriktionerne. Personale fra MoWIE og EEP fik herigennem intensiv undervisning i Balmorel i maj 2020 og flere kurser fandt derefter sted i løbet af året, både online og ansigt til ansigt.

Balmorelmodellen blev kørt på en ny cloud-platform: Ea Balmorel Cloud. Modellen blev sat op til at dække Etiopien og 11 nabolande. Fokus var på at undersøge omkostninger og fordele ved at gøre det etiopiske energisystem mere diverst. Den nuværende produktion er domineret af vandkraft. Potentialet for eksport af elektricitet blev også analyseret.

En etiopisk Energy Outlook rapport blev udviklet med brug af Balmorelanalyserne, samt analyser af elektrificering, elektricitet i transportsektoren, brug af biomasse, og mulighederne ved at bruge lokal naturgas.

Projektet startede i februar 2020 og det blev finansieret af Energistyrelsen.